VeiMester
Log in
NO EN

Must pedestrians use a pedestrian and cycle path?

Question 15 of 45 in the free class B mock exam · Signs & road markings.

Get started free

Question 15 of 45 · Signs & road markings
A combined foot and cycle path beside the carriageway
A combined foot and cycle path beside the carriageway

There is a combined pedestrian and cycle path parallel to the carriageway. Is a pedestrian required to use this instead of the carriageway?

AYes, people on foot must as a rule use it rather than the carriageway
BNo, the duty applies to cyclists, while pedestrians are left free
CNo, pedestrians may choose freely between the carriageway and the path
DYes, but that applies mainly in the dark and when visibility is poor

Answer it in the free mock exam Create a free account

The right answer and the explanation are free with an account – along with the rest of the 45-question mock exam. Read about the theme: Signs & road markings

Right answer and explanation

Right answer: A. Yes, people on foot must as a rule use it rather than the carriageway

When a pedestrian path, pavement, or combined pedestrian and cycle path has been built, pedestrians must as a main rule use it instead of walking on the carriageway, for reasons of traffic safety.

Source: Trafikkreglene § 19 (særlige bestemmelser for gående)