VeiMester
Log in
NO EN

Is breaking the Road Traffic Act punishable without harm?

Question 27 of 45 in the free class B mock exam · Laws & rules.

Get started free

Question 27 of 45 · Laws & rules
Ordinary traffic on a main road
Ordinary traffic on a main road

What does it mean that a breach of the Road Traffic Act's provisions is, in principle, punishable under section 31, regardless of whether any harm occurs?

AIt is repeated breaches that first become punishable
BThe breach itself can be punished even if no accident follows
CThe police must have witnessed the breach for it to be punished
DInjury must have occurred before the breach can be punished

Answer it in the free mock exam Create a free account

The right answer and the explanation are free with an account – along with the rest of the 45-question mock exam. Read about the theme: Laws & rules

Right answer and explanation

Right answer: B. The breach itself can be punished even if no accident follows

Under section 31, breaches of the Road Traffic Act and Traffic Rules are punishable in themselves, regardless of whether the breach actually causes damage or danger.

Source: Vegtrafikkloven § 31